Welcome to Salfawirda's blog.Follow me,or I will kill you.Haha! Just Kidding. Enjoy Yourself :)

Saturday, September 11, 2010

Zaman Sekolah Menerjah Memoriku...

Zaman sekolah rendah tahun 2001.. Darjah 4
SKBBL

okay2.. jgn terkejut.. jgn glak gak..
ni la pic zaman muda aku..
umur 10thn gitu.. cumelkn??
kecik je pic... nk tgk bsr punyer kt fb aku...

tbe2 zaman knk2 aku mse skola rendah menerjah kotak memori aku..
tahla.. mb zaman ni plg sweet kot..
zaman aku xperlu tanggung sebarang pemikiran berat seperti skola menengah..
n zaman skunk..

cinta paling menarik aku adalah pada zaman skola rendah..
cam klakar.. sbb aku msih muda zaman tu..
nk dibandingkan dgn skola menengah, pd skola rendah aku disukai bkn menyukai...
hehe..
aku pun xsangka, bdk comot cm aku pn ade owg suka..

masa tu aku 9tahun, abg tu darjah 5..
kteowg satu bangunan..
aku xpnh kenal dye.. kwn2 aku yg knl dye mse latihan sukan..
aku mula knl dye mse lthn nyanyian kt uma dye..
ok.. aku mmg xpndi nyanyi.. tp mse kecik2 aku ikut gakla..
kwn2 pnye psl..
aku dgr cter, dye ske akk darjah6.. aku glakkn dye je..
klakar kot ske owg lbh tua..
then, esoknyer.. dye nmpk aku, dye slalu senyum2..
aku mrh la dye smbil jeling tajam, "pehal ko senyum2?!" dgn nada nk gduh..
huhu.. dahsyatkn aku? xpdn ngn temetot zaman tu.. grg..
kwn bek aku plak, ble lalu dkt dye, dye malu2..
"pehal plak si minah ni??" detik hati aku..
owh, rupenyer kwn aku ske dye plak..
so, proses sakat menyakat pun bermula..
aku slalu dengki dye.. aku ckp," wei, ika kim salam,"
dye wat mke pelik.. lantak ko la...

satu hari, sdg aku jalan2 mbz kn dri, adela mamat darjah 4 cari aku.. aku stop btul2 dpn klas darjah5 tu.. bising la plak.. maklumla xde cikgu.. cikgu bz ngn persiapan hari PIBG..
pehal plak ni?? "wei, nama ko sape ah?" bdk darjah4 tu tnye aku.. "pehal??"
"aku cri bdk ni.." kata bdk lelaki nama helmi tu sambil bg buku kecik pd aku..
"eh, ade nama akula.. nape??" aku plik.. "nama ko ade??" dye tnye aku blik.. aku angguk je...
tbe2, mamat tu ngn member dye berdiri dpn pintu tgk aku.. dye pun tnye..
"nama ko sape ek??"
"sibuk je mamat ni," getus hati aku.. "nama aku ct nurhaliza," jwb aku tegas..
"jgn lpe dtg raptai, amik hadiah kul 11.30," sampuk bdk helmi tu plak, then, dye blah cmtu..
aku pndg bdk darjah 5 tu ngn mke menyampah..
"ko pehal pndg2 aku??" bengang tul aku tgk mamat nila..
dye still senyum.. aku dpt tau nama dye ARIF..

pas beberapa hari bdk tu xsudah2 sakat aku..
pehal ni?? bkn spttnyer ika ke yg kne sbb ika ske dye..
aku diamkan jela..
xlama kemudian, kwn aku ika ckp kt aku, "sal, arif suka kat sal la,"
"hah???!" aku trkejut.. ainaa angguk..
"mana tau?"
"huzir gtau smlm,"
okay, proses mengelakkan dri pun bermula..
hehe..

aku slalu elakkan dri bertembung ngn ariff..
xde lagi aku sakat dye ke ape ke.. malu kot ble dgr statement maut camtu..
ade owg ske aku? pelik je?? ika kn ag cntik dri aku...
em..
okay.. ble aku nek darjah4, n ariff darjah6, kteowg xjmpe ag..
sbb aku da pindah kt bangunan lama, dye kt bangunan baru..
mse perhimpunan, aku terasa cam ade sum1 curi2 pndg aku..
aku mmg senang dikenali sbb aku ni pengawas..
smue cikgu knl aku..
aku top 10 semanjang kt skola tu..
area yg aku jge, barisan blakang skali bdk darjah3..
xknla aku nk jge darjah6 kot..

smpi satu masa, mb bln 5 or 6, aku tgk bdk darjah5 exchange kelas ngn bdk darjah6..
dgr2, sbb UPSR da dkt, t senang dieowg nk exam..
okay, berita gempar..
sejak aritu, kehidupan aku senang di stalker oleh Ariff n the gang..
aku menangis n aku ketawa dye tahu..
sbb dye slalu tgk aku melalui tingkap klas aku..
mmgla, blok kteowg dkt je..
hujung bertemu hujung..

aku blik je, ade je dye tgk aku dri dlm klas..
klu aku nk g skola agama, bas aku lalu dpn skola rendah, dye otw nk blik uma pas klas hikmah, dye sentiasa follow bas aku..
mulala kwn dye jerit2 nama aku..
malunyer aku.. tp keadaan tu wat aku glak kdg2..
aku xdpt elak ag..
kdg2 bas aku lalu dpn uma dye, dye ade jenguk aku dri tingkap uma dye..
ariff2.. npela ko wat aku cmni??
pk aku..

then, 1aritu, kwn dye dtg jmpe aku..
"nah, amik ni!" aku plik+terpinga2 amik pensel mekanikal shaker berwarna merah dri huzir..
"apa ni??" tnye aku pd huzir.. huzir ngn apoi gelak2+senyum2..
"abang sayang, ariff bg kt ko,"
"eh, xnk aku!" nada aku tegas. smbil hulur pensel shaker tu kt apoi..
"amikla, ariff ikhlas bg tu. dye beli 2tau.. satu utk ko,satu ag utk dye. merah ngn hijau cm uma psukan kowg," kata huzir. aku ttp tolak keras2 pensel tu. then, aku blah je camtu..
mls nk amik.. seganla.. shaker tu mahal aw..

huzir n apoi xputus asa nk serahkan shaker tu pd aku..
mentang2la mamat dua ekor ni pengawas skola agama..
proses menahan aku kt pintu pagar bermula..
ble aku nk lalu je, mereka berdua ttp pintu pagar..
cm sial je kn???
"woi aku nk blik la!! bas da tgu tu!!" jerit aku..
dieowg glak2.. shaker dihulur.. aku ttp xnk amik..
then, ble ade bdk nk kuar, aku follow dieowg.. duk atas basikal smbl wat mke kesian..
atas basikal sape pn aku xtau.. men ddk je..
yes!!! lepas..
aku gelakkn dieowg..
uper2nyer, kwn aku mangsa dieowg..
DAMN! shaker dibagi pd aku..
uwa!! kne pulang ni!!

aku tau dye mb kecil hati ngn sikap aku..
tp aku segan.. hadiah mahal kot tu..
em.. dye still curi2 pndg aku mse aku lalu dpn klas dye..
suka sangat ke dye kt aku ni??

UPSR dah hbs..
aku tgk dye free memanjang..
okay, ade akk darjah 6 mntk no uma aku..
mse tu hari koko, hari sabtu..
ariff n the gang stalker aku dri jauh mse aku tgu ayah aku..
uwa!! takutnyer..

pastu, adela panggilan2 pelik aku dpt..
cm gampang btul mamat ni..
npela mase tu aku kecik2 ag..
blur je aku mse tu...
pas wat call tu, esok pg mlela dyeowg glak2.. dengki aku..

tp dye hbs skola rendah, aku hdiahkn dye tabung..
hehe..
mb sbb da bg aku sweet memories mse tu..
dye bg aku jam tangan..
kali xleh elak ag..
akk2 darjah6 pjuk aku..
em.. yela...
thanks sgt ariff bg memory yg sweet..

smue tu aku xknla lpe..
skunk dye pun bahagia ngn gf bru dye.. mb bkl wife kot..
hihi..

rupe2nyer perasaan menyukai n disukai berbeza..
aku hrp aku dpt jmpe ag owg yg menyukai aku..
awak, klulah awak menyukai saya.. tentu kte byk kngn manis kn??
amin..

No comments: