Welcome to Salfawirda's blog.Follow me,or I will kill you.Haha! Just Kidding. Enjoy Yourself :)

Friday, February 11, 2011

Say NO to V DAY…

ok.. ap tu v day?? n ap sejarah v day ni?? dari kecik ag aku trtnye2 ap rahsia di sebalik v day ni.. so, skunk da canggih kan?? google da ade.. broadband da murah. sape2 leh bli… so, mehla same2 kte kupas satu2 history v day ni.. n kte say NO to V Day.

Pada mulanya sejarah awal v day tiada kena mengena dgn unsur percintaan romantik. Ia adalah satu perayaan ritual Kristian utk suatu peninggalan suci.

Ia bertukar menjadi satu lagenda romantik apabila Santo Valentine telah dianiaya sebagai seorang Kristian. Valentine cuba menyelamatkan diri nya. Dia dikatakan melakukan mukjizat (bagi umat Islam mukjizat hanya diberikan pd nabi dan rasul sahaja) dengan menyembuhkan seorang puteri yang buta. Valentine dihantar ke penjara dan sebelum hukuman dijalankan Valentine dikatakan tlh menghantar kad yg ditulisnya sendri kpd puteri buta itu.

pada pendapat akula kan.. actually, v day ni langsung xde kne mengene ngn cinta. tp byk fakta yg berubah2. dan tp aku amat  pasti v day mmg berunsurkan Kristian. so, adalah HARAM bagi kita umat Islam menyambutnya.

so, aku sambut seruan kali ni.. Say NO to V Day ngn upload poster ni kt blog aku.. hope korg pun sahut seruan ni gak.

SAY NO TO V DAY

 

p/s: kte xperlukan v day pun utk menunjukkan rasa cinta kita. hari2 bleh tunjuk ngn ucapan or kata2 manis utk yg trsyg.. for me, I LOVE YOU, MOHAMMAD NIZAM MUZAINI.. Smile with tongue out ari2 ucap kot.. tu da ckup..

No comments: