Welcome to Salfawirda's blog.Follow me,or I will kill you.Haha! Just Kidding. Enjoy Yourself :)

Friday, April 29, 2011

Nasi Kepal

korg pnh mkn nasi kepal x?? msti kowg bygkn nasi kepal yg mcm ni kn…

onigiri

nasi kepal aka onigiri aka rice balls yg cumil ala2 jepun kn? kn? *angguk sket.. hah kn betul ap yg aku ckp..

actually nasi kepal yg aku nk cterkn pd entry kali ni ialah nasi kepal buatan nenek aku tp bkn mcm onigiri tu.. ni len sket.. pic dye mcm ni..

nasi kepal

bentuk nasi kepal buatan nenek aku mcm ni.. bulat2.. ini ialah nasi panas yg dibuat bentuk bulat..

actually da lame xmkn mcm ni… so, smlm kbtulan mk aku msk nasi.. so, nasi still warm.. adik ajak aku mkn nasi kepal *tp kteowg xbuat kepal2 pun.. kteowg mkn nasi ngn planta n kicap.. letak sedikit keropok.. msti kowg pelik kn…

mse kteowg kecik.. nasi kepal yg nenek aku buat mengandungi:-

1. nasi yg masih panas

nasi

2. planta (amik dlm 1sudu besar tp bleh ikut suka)

planta

3. kicap (ikut suka)

kicap

4. ikan goreng (amik isi ikut suka)

ikan goreng

wah… then kowg gaul smue skali tu.. then kepal2 kn mase msih panas… nasi ni aku slalu mkn mase kecik2… simple.. klu student u yg desperate xckup wet or nk jimat.. leh la try.. Open-mouthed smile

nmpk weird kn.. tp xslh nk cube… just bg idea je..

p/s: t klu ad pluang aku mkn nasi tu, aku akan snap pic tunjuk kt kowg k..

7 comments:

aini mira said...

wahhh,,mcm sdap je..nak cbe la..hee~ :)

SaL IrDa said...

yeke ke mira??
hehe..
just bg idea..
nmpk cm weird tp tula yg slalu sy mkn mse kecik..

aini mira said...

hehe..nt akak snap tw pic,,nak tgok..hehe :)

polka dot said...

kte memang megindam pun nk buat lunchbox ala2 jepun tu. cm cute gile kan!!! haha
oooo..
awk nnt tnjuklaa cmne nk gaul2. nasi tu kene lembek ke ape?
hee

SaL IrDa said...

aini: insya-Allah dik.. klu sempat...
polka dot: hehe... sy tga blaja.. mmg kne lembik.. insya-Allah.. t klu ad mse nk wat.. sy tunjukkn cara k...

mie said...

perrhhh..napa sedap & comelnya..hahaha

SaL IrDa said...

yeke??
ni rsepi owg kg je.. :)